Břeclavskou nemocnici čekají velké změny, zlepšíme dopravní dostupnost památek UNESCO, znělo v Břeclavi

Okolí Břeclavi tíží hned několik problémů a o těch nejpalčivějších jsme s Vámi diskutovali před kulturním domem Delta. Na vydlážděném náměstíčku, kde jsme postavili improvizovanou kavárnu pro dospělé a pro děti skákací hrad, se sešlo na několik desítek lidí, kteří s námi chtěli probrat dění v Břeclavi a poskytnout nám zpětnou vazbu k našemu působení v čele Jihomoravského kraje.

Jihomoravský kraj dlouhodobě usiluje o udržení nemocnic ve správě kraje a snaží se zabraňovat privatizaci. Stejně tomu je i u krajské nemocnice v Břeclavi, která za poslední léta snížila míru zadlužení. Příští týden dostane nemocnice více jak 50 nových lůžek, protože pohodlí pacientů je pro nás velmi důležité. „Navštívil jsem nemocnici v Břeclavi a nejhorším zjištěním pro mě byl stav kuchyně, která je v neutěšeném stavu. Chystáme tedy v příštích letech investici do obnovy a zvýšení kvality. Ale nemocnice není jen materiál, důležitý je taktéž personál a my chceme udržet kvalitní personál v nemocnicích, proto v příštím roce se navýší o 10% tarifní ohodnocení zdravotnického personálu, které se v následujících letech bude také dále zvyšovat,“ uvedl ve svém proslovu hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Náměstek hejtmana Jihomoravské kraje pro dopravu a lídr kandidátky za okres Vyškov Roman Hanák ve svém proslovu navázal na hejtmana Michala Haška a promluvil také o nových parkovacích místech u nemocnice v Břeclavi. “ Domluvili jsme se s nemocnicí a převedli jsme pozemky okolo nemocnice na město Břeclav, na kterých město vybuduje v následujících letech nová parkovací místa, která jsou potřeba,“ sdělil Roman Hanák. Toto sdělení potěšilo kromě většiny návštěvníků setkání i Janu Kosovou. „Parkování je u nemocnice opravdu špatné, je potřeba tam vytvořit více parkovacích míst a od věci by nebylo, kdyby byly i větší než doposud,“ komentovala informaci Kosová, která v nemocnici nedávno rodila.

V oblasti dopravní infrastruktury Jihomoravský kraj schválil pro nadcházející období projekty za jeden a půl miliardy korun. Největší projekt na Břeclavsku bude oprava komunikace mezi Podivínem a Lednicí, která by měla přispět k lepší dostupnosti památek UNESCO v okrese a přiláká tak nové turisty. „Achillovou patou Břeclavi jsou zácpy, například hromadnou dopravou se z ulice Valtická do centra dostanu za víc jak půl hodiny, což je hrozné,“ postěžoval si jednasedmdesátiletý občan Břeclavi Jan Drbola. Toto sdělení ocenil zejména Tomáš Soukal, předseda představenstva společnosti KORDIS JMK, která zřizuje Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje. „Podíváme se na to, a zkusíme prosadit nějaké řešení, aby se občanům Břeclavi jezdilo lépe,“ slíbil Tomáš Soukal.

Mezi dalšími zmíněnými a diskutovanými tématy byla například podpora středních škol s technickým zaměřením. Jihomoravský kraj, v jehož čele již osm let stojí ČSSD, se snaží motivovat žáky 9.tříd k volbě některé z takovýchto škol. Zároveň finančně podporuje tyto školy a zlepšuje jejich vybavení.

Probralo se toho dnes opravdu hodně a my jsme rádi, že jste za námi přišli. Děkujeme za podporu a nezapomeňte, že osud Jihomoravského kraje máte ve svých rukou. Prosíme Vás tedy, abyste přišli 7. a 8. října k volebním urnám a nevzdávali se Vašeho práva volit. Děkujeme!