Obchvat Znojma bude, slyšeli Znojemští občané na mítinku

Jihomoravský kraj má další výjezdovou základnu Zdravotnické záchranné služby. V pořadí již čtyřiadvacátá výjezdová základna se otevřela dnes ve Znojmě a právě do tohoto města jsme zavítali s našimi kandidáty a oranžovou kavárnou. Nejžhavějším tématem diskuze byla výstavba obchvatu Znojma, o které se mluví již mnoho let.

Dnes jsme se s Vámi potkali na historickém náměstí ve Znojmě. Přestože je konec září, dnešní počasí tomu nenasvědčovalo a bylo krásně teplo. Návštěvníkům jsme tedy kromě kávy a čaje nabídli také vychlazenou točenou limonádu přímo z našeho výčepu. Naši kandidáti byli plní elánu, ze všech sil rozdávali růžičky a těšili tak nejen přítomné, ale i kolemjdoucí dámy. Na dnešní setkání přišlo mnoho rodin s dětmi a zatímco rodiče zaujatě poslouchali proslovy kandidátů, děti měly největší radost z reklamních předmětů, zejména bublifuků či reflexních náramků.

Nejdiskutovanějším tématem setkání byla zajisté výstavba obchvatu Znojma. „Minulý čtvrtek se převzalo staveniště a část od kasáren až po novou nemocnici by měla být do tří let hotová. Dále jednáme o úseku až k nájezdu na Brno a poslední část obchvatu, konkrétně směrem na Vídeň, momentálně posuzuje odbor životního prostředí,“ komentuje výstavbu starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD). Pozemky, přes které obchvat povede jsou již v držení kraje či města Znojma a momentálně výstavbě nebrání, tak jako dříve, žádné občanské sdružení či fyzické osoby.

O opravě komunikací II. a III. tříd na Znojemsku informoval náměstek hejtmana a lídr kandidátky za okres Vyškov Roman Hanák a dodal, že Jihomoravský kraj v příštím roce zafinancuje projekty za jeden a půl miliardy korun. Lidé toto sdělení ocenili potleskem, protože mnoho z nich není se stavem silnic v okolí Znojma spokojeno, což dokazuje i výsledek ankety, týkající se toho, na co by se Jihomoravský kraj měl v následujícím volebním období nejvíce zaměřit. Dostavba dálnic D52, D55, D44 a rekonstrukce silnic II. a III. tříd byla nejčastější anketní odpovědí.

Setkání mělo proběhnout za účasti ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, ale kvůli neodkladným pracovním povinnostem se nemohl dostavit. Nicméně i bez něj setkání proběhlo plynule a naši kandidáti jako vždy zvládli diskutovat s každým, kdo měl něco na srdci.

Významným tématem bylo taktéž vinařství, protože víno je nedílnou součástí této oblasti. „Je zde mnoho cyklostezek a když si vyjedu na nějaký výlet, rád bych si dal alespoň skleničku dobrého vína, ale současný zákon to nepovoluje. Byl bych rád, kdyby se to změnilo, jde o tu tradici a kulturu, ne o to se opít,“ postěžoval si vášnivý cyklista a milovník vína Petr Kloudný.

Probralo se toho opravdu hodně a my jsme moc rádi, že jste za námi přišli a řekli nám, co Vás tíží. Děkujeme za další příjemné setkání a budeme se na Vás těšit na některém z dalších setkání.